lauantai 5. marraskuuta 2011

Cy Twombly In Memoriam
Monet varmasti tuntevat amerikkalaisen kuvataiteilijan Cy Twomblyn tuotantoa mutta on myös paljon niitä kuvataiteen ammattilaisia ja harrastajia joille nimi on ollut vieraampi tai tuntematon. Ehkäpä hänen kuolemaansa (5. heinäkuuta 2011) seurannut hetkellinen julkisuus samoin kuin Tukholman Moderna Museetin näyttely Turner, Monet, Twombly ovat tehneet tuosta taiteilijasta edes hivenen verran tunnetumman Suomessa kuin aikaisemmin. Joka tapauksessa Twombly olisi ansainnut suuremmankin tunnettavuuden kuin mitä se nyt on ollut. Twomblyn taide vaikutti aikoinaan kotoisista taiteilijoista ainakin informalisteihin. Varsinkin Kimmo Kaivanto on kertonut arvostaneensa suuresti tätä amerikkalaista oman tiensä kulkijaa ja näkyyhän se jossain määrin myös varhaisissa Kaivannon maalauksissa.
Mielestäni Cy Twombly oli yksi eurooppalaisimmista amerikkalaisista taiteilijoista ja siihen on ehkä vaikuttanut paljolti hänen pitkäaikainen asumisensa Euroopassa, tarkemmin sanottuna Italiassa. Hänen antiikin mytologiasta ja historiasta ammentaneet teoksensa ovat osaltaan voinneet ruokkia mielessäni tätä mielikuvaa.
Cy Twombly eli pitkän elämän ja teki sen mukaisen päivätyön tinkimättömänä ja omaleimaisena taiteilijana jääden ehkä harmittavastikin hivenen trendikkäämpien poptaiteilijoiden ja hyvän ystävänsä Robert Rauschenbergin varjoon.
Matkasimme joskus 1970-luvun puolivälin tienoilla Uusarin kanssa interraililla, kuinkas muutenkaan, Pariisiin. Minulle Cy Twomblyn näyttely kaupungin modernin taiteen museossa oli sen verran järisyttävä kokemus, etten ole päässyt siitä yli vieläkään vaikka joskus olen kyennyt sen hetkeksi unohtamaan. Se oli taidetta jota en ymmärtänyt mutta jonka tunsin. Rauha Cy Twomblyn muistolle.

4 kommenttia:

 1. Cy Twomblyn näyttely Pariisin modernin taiteen museossa muutti minut pysyvästi.
  t. Uusari

  VastaaPoista
 2. Itse asiassa mua järkytti eniten museolle kävely. Me ei osattu käyttää Pariisin metroa ja käveltiin koko matka syömättä, juomatta ja lepäämättä! ;-)
  t. Uusari

  VastaaPoista
 3. Odotan innolla Kinasen blogia hänen järisyttävimmästä konserttikokemuksestaan (jonka yli hän ei ole vieläkään päässyt; Zappa 1973 vai Zappa 1974?). :)
  t. Uusari

  VastaaPoista
 4. Voin tässä paljastaa, että Kinasen suurin konserttipettymys on Zappa 1976 Messukeskuksessa. Tämän pettymyksen yli on onneksi päästy vuosikymmenten saatossa :D
  t. Uusari

  VastaaPoista