torstai 3. maaliskuuta 2011

Jason ja Argonautit

Harri Vuori on säveltänyt ja Jukka maalannut. Kuvassa triptyykin III osa


Iason tai Jason, kuinka halutaan kirjoittaa, johti argonautteja, urheita merenkävijöitä Argo-laivalla etsimään kultaista taljaa. Tietenkin matka oli suuri seikkailu ja miehistö toinen toistaan suurempia sankareita. Silti ja juuri sen takia matka ei aina sujunut toivotulla tavalla vaan matkalaiset kohtasivat vaaroja ja vastoinkäymisiä. Kuolema ei säästänyt aina sankareitakaan. Matkaan oli lähdetty ja jotakin etsittiin, kun se löytyi, oliko se kaiken vaivan ja uhrausten arvoista? Kaikella on hintansa.

Harri Vuori & Jukka Kinanen, argonautsit Jäkessä

Se miksi tässä on tätä tarinaa kreikkalaisista, johtuu siitä, että sunnuntaina 6.III.2011 alkavassa Värinää-tapahtumassa esitetään Järvenpää-talon Juhani Aho salissa Harri Vuoren käyrätorvitriolle säveltämä teos "Argonautit". Sävelteokseen liittyy olennaisesti samasta aiheesta tekemäni triptyykki joka saa lopullisen muotonsa teoksen esittämisen aikana toteuttamassani maalausperformanssissa. Koko juttu on siis taiteiden välinen yritys kuvata samaa aihetta musiikin ja kuvataiteen keinoin. Olemme työstäneet teoksiamme keskustellen tekemisistämme ja pohtien sitä, miten olemme tämän vanhan tarun itse kokeneet ja miten olemme sen saaneet siirretyksi havaittavaan muotoon. Oman panoksen teoksiin tuo esitystilanteen aikana soittajien reagointi kuvan tekemiseen. Soitto määräytyy sen mukaan mitä triptyykin osaa kulloinkin työstän. Näin myös muusikon rooli on tässä kokonaisuudessa merkittävä.

"Iason", akryyli, asetoonivedos, 2011

Kuvallisen tulkintani lähtökohtana Argonauteista on ollut oma elämäni ja minä Iasonina. Etsiä kultaista taljaa milloin mistäkin ja luulla löytävänsä sen. Kuitenkin se loittonee ja kaikki alkaa alusta. Seikkailua ja todistelua turhan takia, elämä menee kuitenkin omia menojaan ja sen radat piirtyvät sattuman varaisesti elämän kehälle. 2 kommenttia:

  1. Eipä ole täälläkään tullut vierailtua vähään aikaan... "Värinätkin" meni jotenkin ohi - itse asiassa koko kevät! Aika on selvästi nopeutunut...

    Onkohan se itse matka sitten on tärkeämpi kuin päämäärä??? Tämä siis Iasonille.

    VastaaPoista